nl en Werknemer

Wonen naast het werk: zelfs de FNV is blij met Waalwijkse campus voor arbeidsmigranten

De nieuwe campus voor arbeidsmigranten in Waalwijk is zo goed als klaar. Het zullen vooral de werknemers van Ingram Micro zijn die er gaan wonen. ,,In plaats van met het busje naar het werk hoeven ze straks alleen maar over te steken.”

Twee van de drie gebouwen zijn al bewoond. Het derde wordt binnenkort opgeleverd. ,,Voor de Kerst zit het hier vol", zegt Rob Massuger van Workinn, zoals de nieuwe campus voor arbeidsmigranten heet.

Op het complex op bedrijventerrein Haven Zeven in Waalwijk is plek voor 448 mensen. Uitzendorganisaties Covebo en T &S houden er kantoor. ,,Bijna iedereen die hier woont, werkt bij Ingram Micro, het voormalige Docdata hier aan de overkant van de straat", zegt Massuger. Ideaal, vindt hij. ,,Voorheen woonden deze werknemers verspreid over het land, van Nijmegen tot Rotterdam. Werden ze 's morgens met busjes hierheen gebracht. Nu hoeven ze alleen maar over te steken.”

De drie gebouwen naast elkaar aan de Pompweg zijn nagenoeg hetzelfde. ,,Alleen in het middelste gebouw wonen wat minder mensen omdat daar ook de algemene faciliteiten zitten.” Een ontspanningsruimte bijvoorbeeld en een sportschool. ,,En twee keer in de week een ochtend een huisarts.” 

Huisarts
Workinn, onderdeel van projectontwikkelaar en bouwer Roozen van Hoppe, heeft afspraken gemaakt met een huisarts uit de regio. ,,Voor arbeidsmigranten is het vaak lastig om naar een huisarts te gaan. Ze zijn wel verzekerd, maar weten vaak niet hoe het werkt of staan nergens ingeschreven omdat veel huisartsenpraktijken vol zitten. Wanneer bewoners klachten hebben, kunnen ze hier makkelijk binnenlopen. We gaan kijken of dat werkt.”

De campus aan de Pompweg is de derde grootschalige campus in Waalwijk. Voor Roozen van Hoppe is het de eerste. ,,Maar daar blijft het zeker niet bij", zegt directeur Hendrik Roozen. Concreet is hij al bezig met plannen voor campussen in Tilburg en Moerdijk. ,,De vraag is groot. Er werken zoveel arbeidsmigranten in de regio. En deze mensen verdienen het ook om fatsoenlijk te wonen.”

FNV tevreden
De huisvesting van arbeidsmigranten is regelmatig negatief in het nieuws. Onlangs nog uitte de FNV zware kritiek op woonsituaties in De Langstraat. Over Workinn is de FNV echter dik tevreden. Nieuwe bewoners kregen van de bond vorige week zelfs een flyer in de hand gedrukt. Kort samengevat: ,,Welkom bij Workinn, hier is het geregeld zoals het overal zou moeten zijn.”

Een eigen slaapkamer
Massuger en Roozen zijn er trots op. ,,De arbeidsmigranten wonen hier in units met maximaal zes mensen bij elkaar. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer, per twee bewoners is er een badkamer en de keuken worden gedeeld.” Vooral het feit dat iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, is belangrijk, vindt Roozen. ,,Als ik met mijn beste vrienden op vakantie ga, houd ik het best een week vol om een kamer te delen, maar dan is het wel mooi geweest. En dat zijn dan nog je vrienden, laat staan dat je met een vreemde op een kamer wordt gelegd.” 

Wie samen met een partner in Waalwijk wil komen wonen, krijgt twee slaapkamers. ,,Een aantal units heeft kamers met een tussendeur die open kan. Dan kunnen ze van de ene kamer een woonkamer maken en van de andere een slaapkamer. Ze hebben dan ook hun eigen badkamer, alleen de woonkeuken moet worden gedeeld.”

Wat kost dat?
De kamers kosten 87,50 euro per week. ,,Incluis gas, water, licht, de fitness, er komen geen extra kosten bij.” Het plan voor een restaurant is niet door gegaan. ,,We hebben het idee dat de meeste bewoners toch gewoon koken in hun eigen appartement. Dus dat kijken we nog even aan.

”Workinn heeft vier beheerders die ook op de campus wonen. Zij beheren niet alleen gebouw, ze doen ook de in- en uitschrijvingen. ,,Arbeidsmigranten wonen hier maximaal een half jaar, dat is het uitgangspunt. Wanneer mensen langer blijven werken bij een werkgever of echt in Nederland willen blijven, dan is het de bedoeling dat ze naar een gewoon huis gaan.” 

Contact met Waalwijk
Ondanks het relatief korte verblijf op de campus wil Workinn bewoners van de campus betrekken bij hun woonomgeving. ,,Uitleggen waar ze wonen, waar ze terecht kunnen voor dagelijkse dingen en activiteiten.” Massuger wil daar ook Waalwijkers zelf bij betrekken. ,,Binnenkort starten we een fotowedstrijd voor Waalwijkers die met foto's kunnen laten zien wat het betekent om in Waalwijk te wonen. De mooiste foto's hangen we hier in de hal.”

Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad.

Gerelateerde projecten

Contact

Adres
Wilhelminadijk 7
5089 NT Haghorst
Contact
T +31 13 504 67 30
info@roozenvanhoppe.nl
Blijf op de hoogte
Om u goed te informeren over onze ontwikkelingen gebruiken wij onze nieuwspagina en de sociale media van onze projecten. Volgt u ons al?