nl en Werknemer

Leyhoeve in beeld over radicale vernieuwing verpleeghuiszorg

Programmamakers Mascha de Rooij en Manon Peeters (M&M) lopen een tijd mee in De Leyhoeve in Tilburg, een 'woonlandschap' voor 55-plussers. De Leyhoeve doet als organisaties mee aan het LOC-project Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg.

Verfilmd in 6 afleveringen zie je hoe Mascha en Manon enkele maanden rondlopen in De Leyhoeve. Zo proberen ze er achter te komen hoe het nu is om oud te worden in een omgeving waar iedereen al wat ouder is en in principe blijft tot het einde. Waar wordt gelachen en gehuild, tijd is voor gezellige kopjes koffie, schilderklasjes en culturele uitstapjes maar ook gewoon de piepers op tafel moeten, luiers worden verschoond en katheters worden vervangen.

In aflevering 1 wordt er kennis gemaakt met Els die sinds een half jaar in De Leyhoeve woont. Vlak voor de verhuizing overleed haar man waardoor het een moeilijke periode was en daar verteld ze meer over.

In aflevering 2 hoe meneer Heesch toch elke dag bij zijn vrouw kan zijn in De Leyhoeve ondanks dat zijn vrouw niet meer zelfstandig kan leven.

Hoe de bewoners met behulp van vrijwilligers naar De Efteling gaan zie je in aflevering 3. Ook zie je hoe het voor de omgeving van de oudere is om ze naar een plek te kunnen brengen waar ze zich weer thuis gaan voelen.

Bewoners helpen elkaar op geheel eigen wijze met bijvoorbeeld bezorgen van boodschappen. Dat komt naar voor in aflevering 4 net als dat mevrouw Van Herel verteld over haar dementie en hoe de ambiance.

In aflevering 5 we zien hoe de bewoners werken aan hun fysieke gezondheid, onder meer met begeleiding van de fysiotherapeut maar zeker ook door aanmoediging van elkaar. En bewoners Joke en Toine doen uit de doeken hoe zij verliefd op elkaar zijn geworden in De Leyhoeve.

Tijdens aflevering 6 brengen we een bezoek aan de muzikale bingo, die georganiseerd wordt voor de bewoners die zorg nodig hebben. Maar met hulp van bewoners die dat niet hebben. Zo leren mensen elkaar ook op een andere manier (beter) kennen. Ook wordt er teruggekeken op wat de programmamakers de afgelopen maanden meemaakten in De Leyhoeve. En vertelt 'huiskamervader' Gijs Kramer over zijn band met en het afscheid van mevrouw Van Herel.

Gerelateerde projecten

Klik voor meer informatie over De Leyhoeve Tilburg - TilburgDe Leyhoeve Tilburg
Tilburg
Klik voor meer informatie over De Leyhoeve Groningen - GroningenDe Leyhoeve Groningen
Groningen
Klik voor meer informatie over Ons Koningsoord - Tilburg (Berkel-Enschot)Ons Koningsoord
Tilburg (Berkel-Enschot)

Contact

Address
Wilhelminadijk 7
5089 NT Haghorst
The Netherlands

Contact
T +31 13 504 67 30
F +31 13 504 67 35
info@roozenvanhoppe.nl
Keep informed
To keep you up-to-date and well informed about our developments, we use our news page and the social media associated with our projects. Are you already following us?